Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at aksjonene bare såvidt har begynt og at de «vil forandre Midtøsten», og at de vil «merkes i generasjoner» (sitater fra VG-nett).

Israel starter gjennomføring av en total blokade av Gazastripen. «Dette er det verst tenkelig virkemiddelet mot fremtidig terror, når de kollektivt avstraffer 2,3 millioner sivile hvor av én million er barn», sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til VG 11-10. «Israelske angrep har truffet boligblokker og skoler og dermed rammet sivile på Gazastripen», sier FNs menneskerettssjef Volker Türk.

Det som skjer kan være en krigsforbrytelse, og det kan utvikle seg til et folkemord, sier Jusprofessor Terje Einarsen, VG 10-10. Det ikke bare kan, men er folkemord. Det er pågått siden 1948. Befolkningen på Gazastripen har vært sperra inne i 16 år. Det har skapt en permanent humanitær krise. 75 år har det gått siden «Nakba», den etniske rensingen av palestinere i forbindelse med opprettelsen av Israel.

Amnesty, Human Rights Watch og B’Tselem (The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories) er blant de mange som sier Israel er en apartheidstat.

Hvis det ikke reageres kan vi stå overfor et enormt massemord sier flere. Jeg kaller det terror – statlig terror.

Statsminister Støre har med rette fordømt Hamas’ terrorangrep, men klarer ikke å gjøre det mot den kollektive avstraffelsen Israel utsetter en hel befolkning for. I Stortinget 11. oktober advarte han mot Israels «uproporsjonalitet» i sine reaksjoner, men ha sa også at det er «Hamas som har ansvaret». Han fordømte ikke Israel og ingenting om palestinernes rett til selvforsvar. Her burde ham lytte til hvordan Kåre Willoch uttrykte det.

«Ord om frihet, demokrati og fred er blitt kombinert med en makeløs toleranse for okkupasjon og undertrykkelse av palestinere. Man har gjort kritikk mot overgrep virkningsløs ved konsekvent å rette den mot undertrykkere og undertrykte samtidig. Når overgrepene skaper ekstremisme blant de undertrykte, brukes det som bevis for at undertrykkelsen er berettiget. Når de undertrykte reiser seg, understreker man undertrykkernes rett til selvforsvar.»

Kåre Willoch i samtale med Aftenposten i 2009

Ikke mot «Hamas» – Mot Palestina

Det er kjent at USA – av egne grunner – en periode støttet Al Qaida. Her er det paralleller.

«Hamas kan takke Israel» er tittelen på en artikkel i «Forsvarets form» 10. oktober.

«Det kan synes som et paradoks at israelske regjeringer forut for Oslo-prosessen ga islamistene i Hamas støtte. Støtte til Hamas ville svekke PLO.. Den sterkt konservative israelske nettavisen. «The Times of Israel» påstår at ulike israelske regjeringer under ledelse av Benjamin Netanyahu styrket Hamas ved å behandle terror-organisasjonen nærmest som en partner.»

«Ved å motarbeide de palestinske selvstyremyndighetene, sørget Israel for å oppgradere Hamas fra en terrorgruppe til en islamistisk terrororganisasjon. Og en som Israel indirekte forhandlet med via egyptiske myndigheter, noe som også banet vei for store pengeoverføringer fra stater i Gulfen», skriver The Times of Israel.

Israels løpende okkupasjon, etnisk rensing, krigføring og uttrykte mål, har både i teori og praksis vist av målet er stor-Israel og fjerning av Palestina fra kartet.

Det er utallige FN-resolusjoner som fordømmer Israel for ulovlig okkupasjon,

Kart over Israels stadige vekst – grønt.

Flere kriger under samme paraply

Parallelt med bombingen «nedstengningen» av Gaza fortsetter Tyrkia sine angrep på kurdere/Rojava. Tyrkias angrep på Rojava er rettet mot sivile, infrastruktur. Befolkningen i Rojava er nå uten vann, strøm, bensin og korn. Skoler, sykehus, kliniker, politistasjoner og andre offentlige tjenester har blitt bombet. Titalls sivile mennesker har mistet livet. På mindre enn en uke har Tyrkia bombet kurderne 150 steder. Tyrkia ser ut til å bombe hvor og når den vil etter eget ønske. De samme kurderne som ofret 12.000 unge gutter og jenter for å nedkjempe IS.

Tyrkias angrep er – i likhet med Israels terrorisme – brudd på folkeretten og krigsforbrytelser. Det er mange som nå ser at menneskerettigheter og internasjonale konvensjoner brytes og at lovbrytere ikke blir holdt ansvarlig. Det ser vi i Kurdistan og Palestina.

Ikke dobbeltmoral

Tyrkia og Israels terror har en ting til felles. De blir støttet og holdt i hånden av NATO.

NATO og Israel har samarbeidet og vært «partnere» i nesten 30 år. 27-28 september besøkte lederen for NATOs militærkomite Israel, han sa: «I løpet av det siste året har samarbeidet vårt vokst ytterligere. Som visegeneralsekretæren, Mircea Geoana sa da han besøkte for noen uker siden; vi markerer en ny begynnelse i vårt partnerskap mot vårt fornyede og forsterkede partnerskap».

USA/Biden og NATO konkurrerer nå i å backe Israel. Tyrkia som NATOs spydspiss i sør-øst-Europa får samtidig frie hender til sin terrorvirksomhet og folkerettsbrudd.

Så mye for NATOs prinsipielle støtte til folkerett og menneskeretter. Nei dette er ikke dobbeltmoral. NATO er konsekvente i sin «moral»! De er ingen frihets- og fredens apostel.

USA og NATO støtter bevisst Israel og Tyrkia for å sikre sin egen makt og innflytelse. Deres «støtte» til Ukraina er nok ikke fordi de vil forsvare folkeretten og Ukrainas uavhengighet. De pøser på med våpen for å sikre sitt styringsregime og egen innflytelse.

NATOs mangeårige krig i Afghanistan, for såkalt å realisere menneskerettigheter, er et friskt eksempel. Det er kanskje flere som husker NATO og Jens Stoltenbergs formulering om «Conditon based support» – i praksis styrt av USA – så mye for selverklærte frihetsprinsipper.

Geir Hem, 11 oktober 2023

Kategorier: Politikk