Den kinesiske videodelingstjenesten TikTok har stort behov for lagringskapasitet. Nå skal datasenterselskapet «Green Mountain» bygge ut noen av Norges største datasenter for å huse noe av selskapets data. Anlegget skal ligge i Heggvin Næringspark i kommunene Hamar og Løten, og utgjør investeringer på titalls milliarder.

Plutselig ropes det varsko her. TikTok brukes jo av kinesiske myndigheter til å samle inn data – og spionere. Jeg registrerer at det ropes høyt når fare for overvåkingen kommer fra kinesisk hold. Facebook, Google og Apple driver aktivt i samme bransje – og USAs myndigheter har vel en delvis tilsvarende lovgivning som Kina med pålegg om å rapportere til myndighetene. Men USA og USA-relaterte selskaper er jo våre venner og allierte. Datainnsamling venner i mellom regnes som godt samarbeid samarbeid – uansett om det bryter personvernet og er trygge.

Hvis det er sikkerhet det dreier seg om, hvorfor reageres det ikke mot samarbeidet med Israel

Flere partier ønsker nå svar på om regjeringen har undersøkt mulige sikkerhetsmessige utfordringer ved at TikTok vil lagre brukerdata i Norge. Hvorfor stilles det ikke spørsmål ved etablering av selve datasentrene?

Datasenterselskapet Green Mountain ble i 2021 solgte til israelske Azrieli Group. Azrieli-gruppen er det femte største selskapet på Tel Aviv-børsen. De bygger, eier og driver kontorbygg, kjøpesentre, hoteller og datasentre både i Israel og i andre land. Blant prosjektene er flere eiendomsutvikings-prosjekter på tidligere Palestinske områder.

Azrieli Group har inngått samarbeid med «Compass Venture» for teknologi, sikkerhet og forretningsutvikling. I det selskapet er generalmajor Uzi Moscovici ansvarlig for «cybersikkerhet». Uzi Moscovici tjente som sjef for informasjonsteknologi og cyberforsvar (J6) for Israel Defense Forces (IDF) 2011-2015. I militæret var han bl.a. ansvarlig for å planlegge og gjennomføre operasjoner knyttet til elektronisk krigføring.

Israel er i toppklassen når det gjelder dataovervåking og spionasjemiljøer, og kjent for et tett samarbeid mellom militæret, etterretningen og teknologimiljøene.

«Israel har store organiserte miljøer som driver med svært tunge og sofistikerte angrep.» Sebastian Takle i DNB til Fredrikstad blad 15-2-23.

«DNB knytter i sin årlige trusselrapport angrep, som det Norfund ble rammet av, til sofistikerte grupperinger i Israel.» DN 14-5-20. Norfund er Statens investeringsfond som i mai 2020 ble utsatt for datasvindel av 100 mill. Kroner.

Spionprogrammet Pegasus

I juli 2021 avslørte flere mediehus og Amnesty International at spionprogrammet «Pegasus», utviklet og eid av det israelske selskapet «NSO Group», har blitt spredd i stor skala.

Spionprogrammet har blitt brukt til overvåking av anti-regime aktivister, journalister og politiske ledere fra flere nasjoner rundt om i verden. Pegasus infiserer iPhones og Android-enheter, slik at operatører kan trekke ut meldinger, bilder og e-poster, ta opp samtaler og i hemmelighet aktivere mikrofoner og kameraer.

Til og med Amerikanske myndigheter har kommet til at «NSO Group» i samarbeid med teknologi-selskapet «Candiru»har levert programvare som blir brukt til å overvåke tjenestemenn og journalister.

En lang erfaring med infiltrasjon og tett kobling mellom militæret og tvilsomme teknologiselskaper

NSO Group ble ifølge Forbes grunnlagt i 2010 av tre menn med bakgrunn fra Israels etterretningstjeneste. Ifølge BBC var det trolig det israelske forsvarets Enhet 8200, som driver storstilt innhenting av signaletterretning, som finansierte oppstarten av selskapet.

Enhet 8200 er en israelsk etterretnings-enhet i Israel Defense Forces som er ansvarlig for hemmelig operasjoner, innsamling av signaletterretning (SIGINT) og kodedekryptering, cyberkrigføring, militær etterretning og overvåking.

NSO Group har vært i medienes søkelys en rekke ganger de siste årene, blant annet etter at New York Times i 2017 avslørte hvordan det hadde bistått mexicanske myndigheter med å overvåke telefonene til noen av landets fremste journalister, menneskerettighetsadvokater, korrupsjonsbekjempere og regjeringskritikere. To år senere ble NSO Group saksøkt for å ha hacket seg inn i meldingstjenesten WhatsApp.

I følge den israelske avisa Haaretz har det vært et påfallende samsvar mellom hvilke land Israels statsminister Benjamin Netanyahu tidligere søkte kontakt med, og land som har fått tilgang til spionprogrammet fra NSO Group.

Etter at selskapet kom i miskreditt har det skjedd en omstrukturering og flytting av aksjer via et holdingkompani i Luxemburg. Sentrale aktører i ledelsen og omstruktureringen er to personer – Omri Lavie og Shalev Hulio – som begge har bakgrunn i Enhet 8200.

«Candiru» en skurk i skyggen

Candiru er et Tel Aviv-basert teknologiselskap. Selskapet tilbyr verktøy for nettspionasje som kan brukes til å infiltrere datamaskiner, servere, mobile enheter og skykontoer.

Selskapet har blitt beskrevet av avisa Haaretz som «et av Israels mest mystiske cyberkrigførings-selskaper». Det har ikke et nettsted og krever at ansatte signerer taushetserklæringer og ikke avslører sitt arbeidssted på LinkedIn. Selskapet er kjent for å endre navn ofte, og rekrutterer også tungt fra IDFs etterretningsenhet enhet 8200.

Kanskje ikke så rart – at kineserne kommer

Jeg viste over til at Azrieli Group har inngått samarbeid/eierskap med «Compass Venture».

Jeg leser på Compass Ventures nettside: «Ved å bruke dype bånd med NDRC og NDRC-ICC, fungerer Compass Ventures som en inngangsport til det kinesiske markedet, med utallige muligheter i fremvoksende industrier.»

Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen (NDRC) er en avdeling på minister – statsråds-nivå i statsrådet i Kina. Det er Kinas kommunistpartis utøvende organ for forretningutvikling, planer og reguleringer. Kanskje ikke så rart at TikTok er på kundelisten i datasentre til «Green Mountain»

Det kan muligens være lurt å gi etterretningstjenesten i Norge og Nasjonal sikkerhetsmyndighet noen tips i sakens anledning.

Geir Hem, 9-3-23

Kategorier: Politikk