«5G» er en forkortelse som brukes ofte. Hva betyr det?

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det kan gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G. På en mye mer effektiv måte åpnes det også for å koble enormt mange ulike enheter på nettet – samtidig. «Dette vil har store ringvirkninger» reklamerer Telenor med på sine nettsider.

Og visst vil det det. Hastigheten og kapasiteten i 5G betyr at det blir mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake nesten uten forsinkelser. Telenors reklameside «https://www.telenor.no/5g/» lister opp en rekke bruksområder. Men ett er utelatt!

Mange har vel lagt merke til handelskrigen mellom USA og Kina om utbygging av nytt mobilt nettverk (5G-infrastruktur). USA kjører på som en bulldoser for å hindre Huawei og andre kinesiske selskaper fra 5G-tilbud på telekommunikasjonsutstyr. De har fått mange vestlige land med seg. Paraplyen for dette er sikkerhetsargumenter. Dette bildet er også selvsagt blitt NATO sitt og Norges.

Mye kan sies om kinesiske myndigheters overvåking og kontroll. Men like mye kan sies om USAs kontroll og åpne dører gjennom teknologigigantene og samrøre med USAs myndigheter og militæret. (Et PS her er forresten at også Google har inngått kontrakt med kinesiske myndigheter knyttet til oppsett av søkemotorer og kontroll – alt for business.)

Kampanjen mot kinesiske selskaper har karakter av en generell handelskrig, men inneholder noe langt mer.

5G «vil ha store ringvirkninger» sier Telenor, men unnlater å trekke fram kanskje det mest sentrale. Militære aktiviteter.

Langt mer enn handelskrig

Pentagons strategiske dokument «5G-strategien», som ble godkjent 2. mai i år, sier at:

«Forsvarsdepartementet må utvikle og benytte nye driftkonsepter som bruker den allestedsnærværende tilkoblingen som 5G-funksjoner tilbyr for å øke effektiviteten, motstandskraften, hastigheten og dødeligheten til våre styrker.«

Pentagon eksperimenterer allerede med militære anvendelser av denne teknologien i fem luft-, marine- og landstyrkebaser. Det bekreftet Joseph Evans, teknisk direktør for 5G ved forsvarsdepartementet, i en pressekonferanse 3. juni. Han sa også at syv nye baser vil begynne testing.

Eksperter spår at 5G vil spille en avgjørende rolle i utviklingen av hypersoniske våpen, inkludert kjernefysiske stridshoder. Store mengder data samles inn, behandles og overføres veldig raskt for å veilede våpnene i sine baner. Den samme datainnsamlingen er nødvendig for å aktivere flere automatiske systemer.

Den nye teknologien vil også spille en nøkkelrolle i kampsituasjoner, og være i stand til å koble til millioner av toveis radioutstyr i et begrenset område. Og 5G vil være ekstremt viktig for hemmelige tjenester og spesialstyrker. Det vil muliggjøre mye mer effektive spion- og overvåkingsystemer og øke dødeligheten til dronemordere.

Det strategiske dokumentet fra Pentagon sier også:

«5G-teknologier representerer avgjørende strategiske evner for USAs nasjonale sikkerhet og for våre alliertes. Det er derfor nødvendig å .. overbevise våre allierte om å gjøre det samme for å sikre interoperabilitet (effektiv samhandling) for militære applikasjoner innen NATO-rammen«.

USA og europeiske allierte ekskluderer nå i økende fart Huawei og andre kinesiske selskaper fra 5G-tilbud på telekommunikasjonsutstyr.

USAs strategiske notater avslører at hovedpoenget ikke er de enkelte landenes sikkerhet, men at «5G-teknologi er viktig for å opprettholde USAs militære og økonomiske fordeler.» (Joseph Evans på pressekonferansen i Pentagon i juni)

Fint da også å få sine allierte med på lasset. Det er ’good for business’ og for USAs kontroll.

Og bakom står også det såkalte militær-industrielle komplekset

Evans sa også at:

«Forsvarsdepartementet i USA jobber tett med sine industrielle partnere, som investerer hundrevis av milliarder dollar i 5G-teknologi, for å utnytte disse massive investeringene til militære applikasjoner av 5G.«

Dette er et godt eksempel på det såkalte militær-industrielle kompleksets rolle. Men en side ved dette er også at det 5G-kommersielle nettverk, bygget av private selskaper, brukes av Pentagon for å få forbrukere til å betale for militære formål.

——

Jeg er ikke i mot utvikling av ny teknologi, men det er i høyeste grad nødvendig å advare mot samrøret med militærindustrien og og det politiske spillet.

Det som virkelig kan true vår sikkerhet er når denne teknologien brukes av Pentagon og likesinnede til (som det heter) «å forandre livene våre» på andre måter enn reklamen sier og som vi selv ønsker.

——

For flere referanser se «The art of war – The Dark Side of 5G: Military Use» Manlio Dinucci i «the manifesto», 8 September 2020

Geir Hem, 11.9.20

Kategorier: Politikk

1 kommentar

Hvorfor 5G er i NATOs sikte | steigan.no · september 20, 2020 5:26 am

[…] Først publisert på bloggen til Geir Hem. […]

Lukket for kommentarer.